AQUELLA FESTA DE SANTA CECÍLIA DE 1961 (A propòsit d’Andante y Polonesa)


La primera vegada que la Unió Musical d'Alcoi va interpretar en públic Andante y Polonesa de Joan Cantó Francés va ser al Concert de Santa Cecilia de l'any 1961. Per aquelles dates les entitats musicals alcoianes festejaven individualment la celebració de la patrona de la música i la Unió Musical d'Alcoi, per la seua banda, va organitzar una sèrie d'actes commemoratius dels quals tenim constància gràcies a la premsa del moment i especialment per un programa de mà, en format de díptic, que hem pogut recuperar.

La banda Unión Musical prepara un programa de actos en honor de Santa Cecilia, Patrona de la Música.

La banda Unión Musical prepara diversos actos para festejar a la Patrona de la Música, Santa Cecilia, los cuales tendrán lugar los días 18, 19 y 26 de los corrientes, consistentes en una velada teatral, misa en sufragio de los músicos fallecidos, un almuerzo de hermandad y un concierto, el último de los días citados, en el que serán entregados los premios a los alumnos de la academia de la citada corporación. En el próximo número daremos más noticias de este interesante concierto.

Ciudad  Semanario de Información, Arte y Letras, Alcoi, 14 novembre 1961 p.1

El posterior número de l’esmentat semanari, de data 21 de novembre, p.1,  informa més acuradament de tota la programació, incloent el programa de peçes a interpretar en el concert.

La banda Unión Musical festeja Santa Cecilia con diversos actos

Entre ellos figura un concierto, el domingo próximo, en el Hogar del productor.

Como anunciamos, la banda Unión Musical comenzó el sábado su programa de actos en honor a Santa Cecilia, Patrona del arte musical. (…)

(…) Para el domingo próximo, día 26 de los corrientes, la Unión Musical anuncia un concierto en dicho Hogar con el siguiente programa: Primera parte.- El abanico (Javaloyes), Pieza concertante de trompa (Bretón), solista Antonio Sanchis, y Preciosa (Weber), obertura.Segunda parte, a cargo de los alumnos de la Academia de la corporación : Momento musical (Schubert) y Tannhauser (Wagner).Tercera parte.- Marcha turca (Mozart) y Andante y Polonesa de concierto (Cantó). Dirigirá el concierto el maestro Antonio Mompeán y al final de la segunda parte serán distribuídos diplomas a los alumnos destacados de la corporación.

Tot seguit, reproduïm el programa de mà, editat per la pròpia Unió Musical, en el qual es detalla, fil per randa, totes les actuacions organitzades al voltant de la celebració “ceciliana”.

undefined

undefined

Entre les activitats, resulta curiosa l'organització, el dia 18 de novembre, d'una vetlada teatral  en la qual es va interpretar la farsa còmica valenciana, en dos actes i prosa, Pare voste la burra, amic, escrita per Felipe Meliá Bernabeu, en valencià, amb algunes “espardenyades” en castellà.  Molt probablement l’iniciativa de l’esmentada representació va estar a càrrec de Ricardo Belda Agulló, gran aficionat al teatre, responsable de la cafeteria de la seu de la banda i vinculat familiarment amb varis membres de la corporació.

Al dia següent es va celebrar la preceptiva missa en honor a la patrona en l'església de Sant Vicent i Sant Antoni i al migdia un dinar de germanor per a músics, socis, familiars i simpatitzants a les instal.lacions de l’entitat.

El concert, sota la direcció del recentment nomenat director titular, Antonio Mompeán Valenzuela, va tenir lloc el diumenge 26 les 11:30 hores i la Unió Musical va interpretar un programa en el qual caldria destacar Pieza concertante de trompa, de Tomás Bretón, transcripció per a banda de Juan Torregrosa Sevila, actuant com a solista Antonio Sanchis. El mestre Torregrosa, brigada músic del Regiment d’Infanteria Biscaia 21 d’Alcoi,  feia escassos mesos que havia deixat el primer faristol de la banda al haver estat destinat a València. La segona part va estar a càrrec dels alumnes de l'acadèmia de la banda i en finalitzar la seua actuació es van lliurar diplomes acreditatius als més destacats. En la tercera i última part es va interpretar Andante y Polonesa de Concierto de Joan Cantó Francés, transcripció d'orquestra simfònica per a banda de música de Camilo Pérez Monllor.

Cal dir que les activitats musicals, artístiques i socials de la programació es van celebrar a les instal.lacions que ocupava la banda en el conegut com  Hogar del Productor, situat al carrer Sant Vicent núm.14, d’Alcoi,  i la missa a la patrona, com hem dit anteriorment, a l’església de San Vicent i Sant Antoni, regentada pels Pares Franciscans, ambs els que la banda de música va mantenir una molt bona relació al llarg d’un bon grapat d’anys.

Cal comentar que Andante y Polonesa es va estrenar a Madrid el 22 de març de 1885 al teatre Príncipe Alfonso per la Orquesta de la Sociedad de Conciertos dirigida per Tomás Bretón, constituint un important éxit de públic i crítica. Els periòdics de Madrid es van fer resó de l’estrena, El Liberal del 23 març de 1885, La Ilustración Española y Americana del 30 abril, etc., entre d’altres rotatius, i com no, la premsa alcoiana, de la que reproduim la següent nota :

En el concierto celebrado anteayer tarde por la Sociedad de Conciertos que dirije el maestro Bretón en Madrid, se estrenó una Polonesa de concierto de nuestro joven amigo y paisano el Maestro D.Juan Cantó. Su anciano padre, el decano de los músicos alcoyanos, con este motivo tuvo la inmensa satisfacción de recibir el siguiente telegrama : “Francisco Cantó-Música Primitiva-Alcoy. –Concierto hoy, estrenado Polonesa de Juanito; ovación entusiasta-Repetida con aplauso de todo el público-Pedido autor que salió dar gracias-Por los alcoyanos Francisco Pérez Pastor-José Cantó.

        El Serpis  Periódico de la mañana  Alcoi, 24 març 1885 p.2

 

I per a concloure, una curiositat de la nostra història : A l'interior del programa de mà inserit anteriorment, en la part dreta es pot observar l'anagrama i el nom, en vertical, EDUCACIÓN Y DESCANSO. Es tractava d’una organització espanyola de caire cultural i recreativa, dependent de la  “Organización Sindical Española”, que va existir durant el govern de Franco, entre 1939 i 1977. La Unió Musical d'Alcoi va estar adscrita a aquesta organització des de 1961, ocupant les seues instal.lacions al carrer San Vicent núm.14, d’Alcoi,  fins, pràcticament, la desaparició de l’esmentada entitat sindical.

 

Breu biografia de Joan Cantó Francés.

Va nàixer a Alcoi el 21 de gener de 1856, fill del fundador de la banda "Primitiva", Francisco Cantó Botella . Es va iniciar en la música amb el seu pare i amb Rafael Pascual, ingressant posteriorment en l'Escola Nacional de Música de Madrid, estudiant amb els mestres Galiana, Arrieta i Zabalza, sent mereixedor ,pels seus brillants resultats, dels premis d'harmonia, composició i piano.

En acabar els seus estudis va ser nomenat professor d’Harmonia de l’esmentada Escola Nacional de Música.

Va estar pensionat  4 anys per la Diputació provincial d'Alacant i van ser deixebles seus els eminents músics Luis-Emilio Vega, Arturo Saco del Valle, Bartolomé Pérez Casas, Alfredo Javaloyes , Jacinto Ruíz Manzanares, Vicente Arregui, etc. , així com els alcoians Camilo i Evaristo Pérez Monllor i Gonzalo Barrachina, entre d’altres.

És autor d'un important catàleg musical d'obres per a orquestra, banda, piano i de caràcter religiós : Capricho  instrumental, Andante y Polonesa, Aragón y Castilla, El Pardalot, els pasdobles Mahomet i El Turco, poloneses, valsos, masurques i polques per a piano, una Missa en Do major a dues veus, etc.  El seu pasdoble Mahomet, compost en 1882, ha estat considerat, no sense certa polèmica, la primera peça musical composta a propòsit per a les festes de moros i cristians d’Alcoi.

Va morir a Madrid el 17 de novembre de 1903 i va ser soterrat en el cementiri de l'Almudena.
El 14 de gener de 1918, l'ajuntament alcoià va acordar canviar el nom del carrer de “La Algodonera”  pel de “Joan Cantó”, on se situa actualment el Conservatori Municipal de Música i que porta per nom el de l'il·lustre músic.

L'any 1982, en el transcurs de la celebració del "I Centenari de la Música Festera Alcoiana", per acord municipal es va decidir el trasllat de les seues despulles al cementiri d’Alcoi, on reposen actualment.

         Ernest Llorens Climent

         Societat Unió Musical d’Alcoi